Nasz „owocnik” będzie ciągle uzupełniany, a odpowiednie
zastosowanie konkretnego owocu, będzie podlinkowane do odpowiedniego posta (jak
owy zostanie opublikowany;)
Agrest:
Działa moczopędnie, oczyszcza organizm, pobudza apetyt, ma
działanie rozwalniające, a także odchudzające.
Cytryna:
Dzięki witaminie C oddala symptomy szkorbutu. Działa
profilaktycznie przeciw zawałom serca. Leczy infekcje płucne, stany gorączkowe,
pobudza łaknienie. Leczy miażdżycę, pomaga zahamować krwotoki, usuwa pasożyty,
jest pomocna przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy, a także uporczywych buli
głowy.
Zewnętrznie można ją stosować na ukąszenia owadów, brodawki,
opryszczki, piegi lub plamy skórne (ma działanie rozjaśniające).
Czereśnia:
Wpływa na naszą urodę poprzez pobudzanie wzrostu cebulek
włosowych, czy odmładzanie cery. Dodatkowo działa moczopędnie, usuwa infekcje
(różne), odtruwa organizm, przeczyszcza, a także uspokaja. Polecana przy
otyłości, zaparciach, czy ogólnym zmęczeniu organizmu. Kompot z czereśni jest
dobry na problemy z pęcherzem.
Jabłoń:
Jabłka wzmacniają mięśnie i układ nerwowy. Działają
moczopędnie. Dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza
krew, ochrania przewód pokarmowy, a także odchudza tkanki. Wapń i krzem zawarty
w skórkach korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.
Porzeczka czarna:
Działa moczopędnie i napotnie. Ma właściwości
przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, a także wzmacnia żołądek. Pomaga przy
leczeniu infekcji bakteryjnych, ogólnego osłabienia, a także zatrucia.
Zewnętrznie okłady z owoców lub liści stosuje się na
ukąszenia owadów, żylaki, czy krwawiące rany (przyśpiesza gojenie).
Porzeczka czerwona:
Działa moczopędnie, przeczyszczająco, odświeżająco. Pobudza
łaknienie, tamuje krwawienie, a także wzmacnia organizm. Obniża gorączkę,
pomaga w leczeniu chorób wątroby (niewydolności, zapalenia), a także
dolegliwości serca. Przeciwdziała miażdżycy.
Truskawka:
Przejawia działanie wzmacniające, ściągające, a także
przeciwbiegunkowe. Reguluje pracę wątroby. Jest moczopędna. Liści truskawek
(bogatych w kwas krzemowy) można używać do zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz